Johor Bahru lebih selamat dengan JBIOCC

JOHOR BAHRU - Bandar raya Johor Bahru bakal menjadi lebih ‘selamat’ dengan kewujudan Pusat Kawalan Operasi Bersepadu Johor Bahru (JBIOCC), yang beroperasi selama 24 jam bagi memantau keadaan di sekitar bandar raya itu.

Datuk Bandar Johor Bahru, Mohd Noorazam Osman berkata, JBIOCC juga akan menjadi command centre (pusat kawalan) yang pertama di Johor Bahru atau mungkin di Johor, yang menggunakan teknologi AI.

“Projek ini sebenarnya adalah hasil inisiatif bersama antara empat PBT (pihak berkuasa tempatan). Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) merupakan PBT yang pertama siap untuk beroperasi pada 1.1 (1 Januari 2024), selaras dengan 30 tahun MBJB.

“Setakat ini kita dah pasang 108 kamera litar tertutup (CCTV) di sekitar bandar raya JB yang ada 15 AI fixtures dengan integrasi sistem parkir yang menggunakan aplikasi MBJB.

“Selain itu, bila telah ada pusat kawalan JBIOCC ini, kita berhasrat untuk bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya mereka juga akan akses dengan CCTV kita dan meletakkan anggota mereka di sini untuk pantau sekiranya berlaku kes jenayah, kesesakan lalu lintas, kemalangan dan sebagainya yang memerlukan bukti-bukti kukuh,” katanya.

JBIOCC