MENU

 

LIPUTAN MEDIA 19 OGOS 2022 - INISIATIF MBJB MERANCAKKAN SEMANGAT KEMERDEKAAN

Selamat Pagi Malaysia - Cerita Pagi Johor: Inisiatif MBJB Merancakkan Semangat Kemerdekaan.Video ihsan Berita RTM.

 

 

 

KENYATAAN MEDIA ISU KEJADIAN BANJIR KILAT DI SEKITAR BANDAR RAYA JOHOR BAHRU

 

JOHOR BAHRU, 2 Ogos 2022 – Susulan kejadian hujan lebat dengan kadar intensiti hampir 100 mm bermula jam 1.40 petang, serta air pasang tinggi dengan ketinggian 3.3 meter pada jam 1.55 petang hari ini, beberapa lokasi di pusat bandar raya Johor Bahru terjejas akibat banjir kilat.

Antara kawasan yang terjejas akibat banjir kilat adalah di Hospital Sultanah Aminah, Kampung Mohd Amin, Jalan Sungai Chat, Persiaran Abu Bakar dan Jalan Kolam Ayer di kawasan Lembangan Selat Johor; Jalan Ayer Molek dari Wisma TNB hingga ke Wisma Persekutuan di dalam Lembangan Parit Utama Ayer Molek; Jalan Stulang Darat di Lembangan Sungai Stulang; Jalan Tebrau, Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Wong Ah Fook di Lembangan Sungai Segget; dan di Jalan Tebrau (persimpangan Jalan Dato’ Sulaiman), Jalan Sekolah dan Jalan Dewasa (Kampung Bakar Batu) di Lembangan Sungai Sengkuang.

Selain itu, terdapat dua lokasi yang terjejas akibat banjir lumpur iaitu di Jalan Ayer Molek (persimpangan Jalan Lingkaran Dalam ke Wisma Persekutuan) dan Jalan Tebrau (persimpangan Jalan Salleh sehingga ke Jalan Tun Abdul Razak).

Kejadian banjir kilat ini berpunca daripada hujan lebat dengan kadar intensiti luar biasa iaitu hampir 100 mm bermula jam 1.40 petang, yang berlaku serentak dengan kejadian air pasang tinggi dengan ketinggian 3.3 meter di kawasan Johor Bahru pada jam 1.55 petang. Untuk makluman warga bandar raya, berdasarkan kategori bacaan tahap intensiti air hujan, kadar melebihi 60 mm adalah di dalam kategori sangat lebat (tahap merah).

Susulan jangkaan air pasang tinggi hari ini, Pintu Air Sungai Segget telah ditutup bermula jam 10.51 pagi iaitu 3 jam sebelum paras air pasang tinggi, manakala sistem pam dan tidal valve di muara Sungai Chat, Parit Utama Abdul Samad dan Sungai Ayer Molek telah berfungsi dengan baik semasa kejadian berlaku.

Selain itu, kejadian banjir lumpur pula berlaku akibat dari kegagalan pihak pemaju menyelenggara kerja-kerja tanah di tapak bina. Ini menyebabkan limpahan air lumpur dan tanah dari tapak bina ke luar kawasan seperti di jalan raya dan saliran utama.

Tindakan Segera:

Susulan kejadian banjir kilat ini, MBJB telah melaksanakan beberapa tindakan segera.

Pertama, MBJB telah turun tapak sewaktu kejadian hujan lebat berlaku bagi memastikan pam-pam utama berfungsi dengan baik serta memantau kawasan yang terlibat dengan banjir kilat.

Kedua, Skuad Kilat MBJB bersama Team ERT Safwa Global Sdn Berhad telah melaksanakan kerja-kerja pembersihan segera di lokasi terlibat dengan membersihkan halangan di dalam parit, longkang serta saliran utama yang terdiri dari sampah-sampah domestik, sisa pokok dan landskap dan lain-lain sampah yang dihanyutkan sewaktu banjir berlaku.

Ketiga, MBJB telah mengeluarkan Notis Amaran Kerja Tanah Akta 33 di atas kegagalan kawalan kerja tanah pembangunan kepada 3 pemaju pembangunan di dalam kawasan MBJB kerana telah mengakibatkan kejadian banjir lumpur berlaku hari ini.

Keempat, MBJB akan memantau kerja-kerja pembersihan segera terhadap sampah sarap di parit-parit terbuka yang akan dijalankan oleh SWM Environment.

Tindakan Jangka Masa Sederhana:

MBJB juga telah pun melaksanakan kerja-kerja pembersihan dasar sungai bagi mengelakkan kejadian banjir berulang di beberapa lokasi seperti di Sungai Sengkuang dan Sungai Sri Buntan. Manakala kerja-kerja di Sungai Tampoi, Sungai Bala, Sungai Sebulung dan Sungai Pandan akan bermula dalam masa terdekat.

Tambahan lagi, memandangkan kejadian banjir lumpur baru-baru ini juga disebabkan oleh projek pembangunan oleh pihak pemaju, MBJB telah mengarahkan pihak pemaju untuk membuat kawalan kerja tanah dengan segera bagi memastikan kerja-kerja pembangunan yang dibuat tidak menyebabkan kelodak atau sisa-sisa kerja tanah memasuki saliran utama yang boleh mengundang kejadian banjir kilat.

Sekiranya pihak pemaju masih gagal melaksanakan sedemikian, MBJB akan terus mengeluarkan Notis Amaran Kerja Tanah di bawah Seksyen 71, Akta Jalan Parit dan Bangunan (Akta 133) bagi menghentikan kerja serta merta dan mengenakan denda sehingga RM 500,000 atau penjara selama tempoh tidak lebih dari 10 tahun.

Untuk makluman, MBJB telahpun memeterai MOU bersama pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Johor dan Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) Negeri Johor. Melalui kerjasama ini, ketiga-tiga pihak akan mengadakan focus group discussion bagi menangani isu kejadian banjir. Ini memandangkan sungai-sungai dan saliran utama adalah di bawah seliaan JPS manakala anak-anak sungai dan parit-parit utama adalah di bawah seliaan MBJB. Selain itu, terdapat banyak crossing culvert di jalan-jalan JKR yang penting untuk membawa aliran air ke sungai utama. Crossing culvert ini perlu diselenggara dengan kerap bagi memastikan ianya tidak tersumbat dan menghalang aliran air terutamanya sewaktu hujan lebat dan pertembungan air pasang.

Tindakan Jangka Masa Panjang:

Bagi tindakan jangka masa panjang, MBJB akan melaksanakan kajian bagi tahap kapasiti pam sedia ada termasuk cadangan menyediakan pam baharu bagi menampung pembangunan-pembangunan baharu di dalam kawasan MBJB bagi memastikan aliran air dapat dilepaskan dengan lancar ke Selat Tebrau, terutamanya ketika air pasang tinggi.

MBJB juga memohon kerjasama setiap warga bandar raya untuk menjaga kebersihan alam sekitar dengan tidak membuang sampah dan mana-mana sisa domestik di dalam atau berhampiran saliran utama yang sudah pasti boleh menghalang aliran air sewaktu hujan lebat dan memburukkan lagi keadaan banjir yang berlaku.

 

Kenyataan Media

Kenyataan Media

Kenyataan Media