Panduan Ke Bandaraya Johor Bahru Panduan Ke Bandaraya Johor Bahru

Paparan Peta Lebih Besar

Menggunakan Kapal terbang

 


Senai International Airport (IATA: JHB), [1]. atau Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail), terletak 28 kilometer ke barat laut Johor Bahru. Senai telah berkembang dengan agresif dan penerbangan-penerbangan untuk kebanyakan destinasi orang Malaysia dan orang Indonesia adalah lebih murah daripada dari Singapura. Lapangan terbang ini padat tetapi baru-baru ini telah dibaik pulih dan dilengkapi sepenuhnya dengan kedai-kedai, restoran, kemudahan WLAN (pertanyaan di meja penerangan untuk mendapatkan log masuk percuma), dan sebagainya.

Ke/dari Johor Bahru:

Causeway Link Express (Tel: +60-7-3582244) beroperasi sebagai bas lapangan terbang antara lapangan terbang dan Ruang Istirahat Lapangan Terbang Bandar di terminal bas Kotaraya II di Jalan Trus. Tiket-tiket berharga RM8 sehala dan masa perjalanan lebih kurang 40 minit. Jadual perjalanan bas boleh dimuat turun dari laman web Lapangan Terbang Senai.

Maju no. 207 dan GML Line GI
beroperasi sebagai bas tempatan antara lapangan terbang dan Terminal Bas Larkin.

Selain bas, terdapat juga teksi yang mengambil masa lebih kurang 30 minit. Teksi beroperasi menggunakan sistem baucer - beli tiket anda di meja teksi di dalam terminal (bersebelahan dengan meja kereta sewa) Tambang perjalanan ke pusat bandar adalah berharga RM40.

 
Menggunakan Jalan Raya

Dari Bahagian Lain di Malaysia

JB terletak di penghujung selatan Lebuh Raya Utara Selatan, lebuh raya tol yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Bagi yang menggunakan bandar raya, boleh keluar di Skudai, Kempas, Jalan Pasir Gudang atau pintu-pintu Johor Bahru.

JB juga terletak di hujung selatan Persekutuan Laluan Satu, jalan utama yang menghubungkan negeri-negeri di Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Jalan Persekutuan Tiga atau Jalan Pantai Timur juga menghubungkan JB dengan bandar-bandar pantai timur seperti Kuantan, Kuala Terengganu dan Kota Bharu melalui Kota Tinggi dan Mersing. Jalan Pesisir Pantai Barat boleh dilalui dari Pontian.